Czym są flawonoidy?
Flawonoidy to naturalnie występujące substancje w roślinach. Znajdziemy je we wszystkich produktach pochodzenia roślinnego, takich jak np. owoce i warzywa. Podstawową funkcją flawonoidów jest nadanie barwy i zapachu kwiatom. Ponadto zapewniają ochronę roślin przed insektami, grzybami czy czynnikami zewnętrznymi, takimi jak potencjalnie szkodliwe promienie UV.
Flawonoidy wykazują szerokie spektrum działania leczniczego i z powodzeniem wykorzystuje się je do celów medycznych. Ich zidentyfikowanie w konopiach sprawiło, że coraz częściej mówi się o korzystnym wpływie flawonoidów na działanie medycznej marihuany.
Dotychczas odkryto ponad 8000 tych związków, a liczba ta stale się powiększa. W zależności od budowy dzieli się je na podgrupy. Wyróżniamy: flawonole, flawanole, flawanony, flawony, izoflawonoidy, neoflawonoidy, antocyjany antocyjany (mogą powodować czerwone, purpurowe, a nawet niebieskie zabarwienie) i chalkony.
Rośliny różnią się między sobą zawartością podgrup flawonoidowych, co wpływa na ich działanie teraputyczne.
Właściwości lecznicze flawonoidów
Flawonoidy wpływają na organizm na wiele sposobów i charakteryzuje je szerokie spektrum działania leczniczego. Ich główną zaletą są właściwości przeciwutleniające, które pomagają niszczyć wolne rodniki odpowiedzialne za powstawanie wielu chorób, w tym nowotworów.
Do właściwości flawonoidów należy również działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Ponadto świetnie sprawdzają się w łagodzeniu objawów depresji, lęków i chorób neurologicznych.
Przypisuje się im również obniżenie śmiertelności z powodu chorób sercowo-naczyniowych, a także pozytywny wpływ na upośledzenie pamięci krótkotrwałej.
Flawonoidy w konopiach i ich silne działanie przeciwzapalne
Flawonoidy w konopiach indyjskich i siewnych (cannabis sativa) stanowią zwykle około 2,5% suchej masy. Wpływają na ich zapach, smak i właściwości lecznicze. Ich rozmieszczenie w roślinie zmienia się w zależności od typu flawonoidów.
W konopiach znajdziemy 20 różnych flawonoidów, z czego najważniejsze to apigenina i kwercetyna oraz dostępne tylko w konopiach kannaflawiny.
Kannaflawiny
Zidentyfikowano 3 kannaflawiny – A, B i C. Wykazują one przede wszystkim silne właściwości przeciwzapalne. Ponadto przypisuje się im działanie rozluźniające, poprawiające trawienie, przeciwbólowe oraz przeciwgorączkowe.
Obecnie trwają liczne badania, które potwierdzą dokładne działanie lecznicze kannaflawin.
Kemferol i jego właściwości przeciwutleniające
Wykazuje działanie przeciwdepresyjne i antyoksydacyjne. Jednak naukowcy uważają, że jego lecznicze właściwości pojawiają się dopiero w połączeniu z kannabinoidami THC i CBD, co wynika z efektu synergii.
Ponadto kemferol zmniejsza ryzyko zachorowania na niektóre z chorób sercowo-naczyniowych.
Apigenina
Apigenina posiada zdolność wpływania na zaburzenia lękowe i łagodzenia ich objawów. Co więcej, zwiększa takie działanie marihuany medycznej. Zaobserwowano również jej pozytywne efekty u pacjentów po transplantacjach, ponieważ minimalizuje szanse na odrzucenie przeszczepu.
Kwercetyna i jego silne właściwości przeciwzapalne
Flawonoid, który posiada silne działanie przeciwzapalne i przeciwwirusowe.
Flawonoidy – wpływ na działanie marihuany
Flawonoidy występujące w konopiach korzystnie wpływają na na właściwości kannabinoidów i medycznej marihuany. Wykazują synergistyczne działanie z CBD, THC oraz terpenami. Ponadto poprawiają przyswajalność innych związków zawartych w odmianach konopi siewnych i indyjskich.
Aby wykorzystać pozytywne działanie terpenów, należy wybierać marihuanę medyczną lub ekstrakty i oleje o tzw. pełnym spektrum.