Grafika, białe tło z zieloną linią, czarnym napisem Wpływ oleju CBD na truskawki oraz zielonym logo Medicana w lewym dolnym rogu.
Aktualność

Oleju CBD wydłuża przydatność spożycia owoców?

Publikacja: 18 stycznia, 2021

Olej CBD przedłuża świeżość owoców i powstrzymuje rozwój drobnoustrojów – tak twierdzą naukowcy z Uniwersytetu Południowej Florydy. Pod lupę wzięli działanie CBD na truskawki.

Ekstrakty i olej CBD cieszące się coraz większą popularnością poprzez prozdrowotne właściwości kannabinoidów, prawdopodobne posiadają szersze zastosowanie.

Badacze chcieli sprawdzić jak, przeciwbakteryjne działanie CBD poprzez polewanie truskawek olejem CBD po ich zebraniu. Badacze chcieli wiedzieć, czy takie działanie ograniczy rozwój mikroorganizmów i wydłuży okres przydatności do spożycia.

Naukowcy przechowywali owoce podlewane kannabidiolem, w temperaturze 1 stopnia Celsjusza przez 8 dni i 10 stopni Celsjusza przez do 8 dni. Chcieli w ten sposób osiągnąć przedłużoną świeżość truskawek.

Wyniki badania

Wynik badania opublikowanego w dzienniku Postharvest Biology and Technology  jest jednoznaczny[1]Inselberg H., do Nascimento Nunes M. C., Using Cannabidiol as a potential post harvest treatment to maintain quality and extend the shelf life of strawberries. Food Quality Laboratory. Department of … Continue reading:

Olejem CBD zastosowany na owocach, dłużej utrzymały świeżość zarazem wizualną, jak i smakową. Oprócz tego, wolniej rozwijała się na nich pleśń i drożdżaki.

Zdrowotne skutki stosowania kannabinoidu CBD przez człowieka są szeroko omawiane od kilku lat. Wspomniane badanie pokazuje, że wielu jego właściwości jeszcze nie odkryliśmy. Wniosek naukowców jest prosty – olej CBD powstrzymuje rozwój drobnoustrojów na świeżych produktach i przedłuża ich trwałość. 

Ze względu na obecne regulacje dotyczące dodawania CBD do żywności prawdopodobnie upłynie jeszcze sporo czasu, zanim kupimy truskawki z takim dodatkiem. Jednak tego typu badania pokazują, że olej z kannabidiolem, może mieć szerokie zastosowanie nie tylko w organizmie człowieka.

Przypisy:

Przypisy:
1Inselberg H., do Nascimento Nunes M. C., Using Cannabidiol as a potential post harvest treatment to maintain quality and extend the shelf life of strawberries. Food Quality Laboratory. Department of Cell Biology. Microbiology and Molecular Biology. University of South Florida, sierpień 2020, https://doi.org/10.1016/j.postharvbio.2020.111416, data dostępu: luty 2021

Zapisz się do newsletter